Ongedwongen en gastvrij

Het leuke van werken bij restaurant en zalencentrum het Lichtpunt is dat je te maken hebt met de verscheidenheid van medewerkers. Sommige jonge mensen wonen nog thuis, anderen zelfstandig en een aantal woont bij een woonvoorziening van Abrona.  Daarnaast zijn er vrijwilligers die na een ziekteperiode langzaam weer hun werkritme oppakken, of vanuit de participatiewet weer aan een werkritme moeten wennen.

Het beste naar boven halen

Als begeleider vind je het een uitdaging om het beste uit medewerkers naar boven te halen. Dat je affiniteit hebt met de horeca spreekt voor zich. Je bent de verbindende factor tussen de medewerker en de dienstverlening en werkt in een klein team dat goed op elkaar is ingespeeld. Zij zijn gewend het Lichtpunt met elkaar draaiende te houden en de medewerkers te begeleiden bij hun dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast regelen ze de catering en aankleding van grotere evenementen zoals bijvoorbeeld de Kerstreceptie van Abrona of het Privacyfestval. Voor medewerker-gerelateerde zaken als gesprekken, evaluaties, het maken van een ondersteuningsplan en het ondersteunen bij calamiteiten op de werkvloer is voor twintig uur per week een persoonlijk ondersteuner werkzaam bij het Lichtpunt.

Kijken naar Individuele wensen

Het Lichtpunt is een werkplek voor iedereen, wat de mogelijkheden of beperkingen ook zijn. Er wordt altijd naar passend werk gezocht en als dat er niet is wordt er gekeken of er iets kan worden gerealiseerd dat wél past. Ook is er aandacht voor de individuele wensen van medewerkers. Zo is recent één van de medewerkers voor een dag in de week bij een woning met ouderen met een verstandelijke beperking aan het werk gegaan. Zij smeert daar brood voor de bewoners, doet een spelletje met ze of maakt een kamer schoon.

In het Lichtpunt wordt gewerkt met de Triple-C methodiek. Deze methodiek gaat uit van het ervaren van het gewone leven. Als iets niet lukt, kijk je samen met de medewerker naar een andere aanpak. Zoals een medewerker die volledige nabijheid van een begeleider nodig heeft. Samen met de persoonlijk ondersteuner of persoonlijk begeleider wordt gekeken of er voor een paar uur in de week een begeleider van wonen vrijgemaakt kan worden om samen met de medewerker klussen in het Lichtpunt te doen zoals onkruid wieden op het terras of de planten water geven.

Bijzondere sfeer

De sfeer in het Lichtpunt is ongedwongen en gastvrij. Begeleiders en medewerkers werken naast elkaar en er is wederzijds respect. Vaak blijven stagiairs na hun stage bij het Lichtpunt werken en dat is natuurlijk een goed teken. Zo af en toe geeft een medewerker tijdens de lunch een optreden weg op zijn synthesizer. Dat zorgt voor een bijzondere sfeer. Gasten voelen zich welkom en iedereen doet zijn best om het de klant naar de zin te maken. Niets is onmogelijk, voor alle problemen is een oplossing.